Alles wat je altijd al wilde weten over LEGO Model schepen

Met de introductie van de nieuwe LEGO 10355 Endurance, is het fascinerend om de verscheidenheid aan sets te ontdekken die LEGO in de loop der jaren heeft geproduceerd met schepen of boten. In eerste instantie lag de focus van LEGO System voornamelijk op het thema Town Plan, waardoor schepen een zeldzaamheid waren.

Echter, al in 1959 toonde de doos van de Town Plan set 200 bouwideeën die leken op schepen. Het jaar 1968 markeerde de release van LEGO's eerste set met een schip als middelpunt: de 343 Ferry. Hoewel minifiguren in 1968 nog niet waren geïntroduceerd, was de set ontworpen om compatibel te zijn met de uiteindelijke schaal van minifiguren.

Minifiguurgrote schepen zijn sindsdien verschenen in veel thema's zoals City, Pirates en Vikings, maar je zult misschien verrast zijn om schepen en boten in andere thema's te vinden, zoals Adventurers, Indiana Jones en Vidiyo.

In dit artikel willen we het echter hebben over "Modelschepen". Met andere woorden, LEGO-sets met schepen die niet worden bevolkt door minifiguren, maar in plaats daarvan schaalmodellen zijn van echte schepen. Het meest recente en beroemde voorbeeld van een LEGO-modelschip is natuurlijk de enorme LEGO 10294 Titanic-set, maar wist je dat er daarvoor al veel interessante sets waren?


Ferries

Laten we teruggaan naar 1977. Toen kwam de LEGO-set van een schip genaamd Finnjet op de markt

Set 1575: Finnjet (1977)

Deze LEGO-set was anders dan alle andere. Deze was alleen te koop aan boord van de veerboot. De Finnjet was op dat moment de grootste en snelste veerboot ter wereld was, deze set was de eerste was in een serie van promotionele veerbootsets.

Hoewel de details beperkt zijn met een schaal van ongeveer 1:500, is het een nauwkeurige weergave van het schip, zeker gezien het beschikbare assortiment onderdelen in 1977. Dat jaar introduceerde LEGO ook een promotionele set voor Silja Line Ferries, die tien jaar later eigenaar werd van de Finnjet.

Set 1580: Silja Line Ferry (1977)

Deze eerste twee sets gebruikten transparante platen voor ramen. Het zijn ook de enige twee sets ooit met 1x4 transparante platen. Latere sets lieten transparante elementen achterwege en vertrouwden in plaats daarvan op bedrukte stenen voor de rijen ramen.

Tussen 1981 en 1999 produceerde LEGO nog eens 13 promotionele sets voor verschillende veerbootlijnen, allemaal van vergelijkbare grootte en detailniveau. Helaas eindigde het quasi-thema niet op een hoogtepunt.

De laatste twee sets, beide gemaakt voor Stena Lines, waren meer gericht op spelen en de modellen waren veel eenvoudiger.

Set 1054: Stena Line Ferry (1999)

Na een gat van 18 jaar werd set 40227 in 2017 uitgebracht (en twee jaar later opnieuw uitgebracht als 40318) als promotieartikel voor MSC Cruises. Ondanks een vergelijkbaar aantal onderdelen is dit model kleiner dan de vorige veerboten, met slechts 4 noppen breed, en is het bedekt met stickers voor details (zoals tegenwoordig normaal is).

Set 40227: MSC Meraviglia (2016)


Drijvende schepen

Hoewel we de Finnjet als het eerste echte modelschip van LEGO beschouwen, kunnen we nog verder terug in de tijd, naar 1973, voor nog meer niet-minifiguurschepen.

In dat jaar bracht LEGO een aantal sets uit met rompdelen waarmee ze daadwerkelijk op water konden drijven. Ze hadden een verzwaarde kiel om ze rechtop te houden en je kon een kleine AA-batterijmotor met een propeller aan de kiel bevestigen.

Set 312 Cargo Ship

Set 312: Cargo Ship (1973)

Er waren nog twee sets in de eerste golf, een veerboot (311) en een sleepboot (310). Die laatste lijkt bijna op een minifiguurschip, maar bedenk dat we pas in 1973 zijn. Niemand wist toen nog wat een minifiguur was. Hoewel deze schepen niet naar een bepaald prototype zijn gemodelleerd, zien ze er wel realistisch uit. Datzelfde jaar werden er nog drie drijvende schepen uitgebracht onder het merk Minitalia, maar die zien er simplistisch uit vergeleken met 311 en 312.

Set 1650: Maersk Line Container Ship (1974)

In 1974 begon een langdurige en populaire samenwerking in de vorm van het 1650 Maersk Line Container Ship. Met zeven rompdelen was dit het langste van de drijvende rompschepen. In 1976 was er een generiek containerschip en in 1978 kwam er een brandweerschip, maar helaas houdt het verhaal daar op voor de realistische schepen in deze serie. In 1976 werd ook een politieboot uitgebracht met een bemanning van twee 'stiffies' (niet echt minifiguren zonder beweegbare armen of benen), en daarmee was het geschreven aan de muur. Het idee van drijvende schepen gaat tot op de dag van vandaag door met een nieuw rompontwerp om de paar jaar, maar alle sets bevatten minifiguren.


Het echte werk

In 1978 bracht LEGO zijn eerste grote scheepsmodel uit: de legendarische USS Constellation (LEGO 398)

Set 398 USS Constellation

Set 398: USS Constellation (1978)

Met bijna 1.000 onderdelen was dit de grootste (niet-basis/educatieve) set van zijn tijd. Het zou dit record behouden tot 1990, toen een Model Team-set eindelijk de grens van 1000 onderdelen doorbrak. Maar het was niet alleen het enorme aantal onderdelen dat deze set uniek maakte.

Het jaar daarvoor werd het thema 'Expert Builder' gelanceerd, nu beter bekend als Technic. De USS Constellation maakt creatief gebruik van enkele van de nieuwe onderdelen van dit opkomende thema. Het gebruikt drie verschillende SNOT-technieken, verschillende trucs die nu absoluut illegaal zijn, zoals het vasthouden van een touw tussen twee platen, en het is de enige set die wielhouderplaten bevat zonder hun metalen assen.

Al deze onderdelen en technieken worden goed gebruikt. Het model ziet er nu nog steeds indrukwekkend uit. (We vragen ons wel af waarom deze set niet in 1979 op de markt is gebracht, aangezien de originele USS Constellation al in 1797 te water werd gelaten...)

Set 10021: USS Constellation (2003)

Begin jaren 2000 kreeg LEGO veel verzoeken van fans om klassieke sets opnieuw uit te brengen. Ze probeerden het met het kortstondige "Legends"-thema en de USS Constellation was een van de sets die werd gekozen. In de 24 jaar sinds de release van het origineel was het beschikbare onderdelenpalet echter veranderd. Het belangrijkste was dat het 1x1-raam werd stopgezet, dus in de Legends-versie werden deze ramen vervangen door achterstevoren koplampstenen. (Fans waren niet onder de indruk... zoals ze soms willen zijn.)

In de jaren tussen de release en de herrelease van USS Constellation werd er slechts één noemenswaardige scheepsset uitgebracht, en het zal je niet verbazen dat deze in het Model Team-thema was. In veel opzichten was Model Team de opvolger van het Hobby Sets-thema waarvan de originele USS Constellation deel uitmaakte. Het grootste deel van het thema is gebaseerd op auto's, maar er was één scheepsset, de 5521 Sea Jet.

Kort na de heruitgave van Constellation kwamen de modelschepen met een knal terug toen LEGO in 2004 set 10152 Maersk Sealand Container Ship uitbracht.

30 jaar na het eerste Maersk-schip dat hierboven werd genoemd, keerde de "speciale blauwe" samenwerking terug naar LEGO-schepen. De set was groot, gedetailleerd en gemaakt met prachtige kleuren zoals Maersk-blauw met donkerrood. Deze set was zelfs zo populair dat hij zes jaar later opnieuw werd uitgebracht. Tussen de twee releases zijn er een paar kleine variaties in tinten blauw en stickervellen waar ik nu niet op in zal gaan. De samenwerking werd voortgezet tot 2014 met de Maersk Line Triple-E, een nog groter containerschip, zowel in het echt als in de baksteen.

Na het schijnbare einde van de Maersk-samenwerking werd het weer stil rond modelschepen... totdat het geheel originele Ship in a Bottle het LEGO Ideas-beoordelingsproces doorstond en de 20e Ideas-set werd. Voor veel mensen is dit hoe modelschepen eruitzien: piepklein en in een fles.

En toen ging LEGO van het ene uiterste naar het andere met een set van Titanic-proporties... De Set 10294 is de grootste ooit, met iets meer dan 9.000 stukjes en een lengte van ruim 1,20 meter. (Hij drijft niet.)

Het is groot, het is mooi, het is gedetailleerd... je vraagt ​​je af: wat nu?


Eervolle vermeldingen

Hoewel het geen schaalmodellen zijn, zijn de LEGO-schepen uit het thema Pirates of the Caribbean groter en gedetailleerder dan de meeste minifiguurschepen, zoals set 10210 Imperial Flag Ship.

Zelfs Technic deed een poging om een ​​realistisch uitziend schip te maken met 42064 in 2017, hieronder afgebeeld. Hoewel de onderzeeër en helikopter enigszins disproportioneel zijn, is het schip zelf een behoorlijke weergave van een verkenningsschip.

Set 42064 Ocean Explorer

Set 42064: Ocean Explorer (2017)

Nog een leuk weetje voor de getallenliefhebbers. De eerste golf drijvende schepen had setnummers 310/311/312 en 314/315/316. Om een ​​of andere reden was het middelste nummer, 313, onverklaarbaar genoeg een model van een Londense bus. 45 jaar later werd het LEGO Ideas Ship in a Bottle uitgebracht als set 21313. Zoals rechercheur Benny Griesel zou zeggen: ik geloof niet in toeval.


LEGO heeft een lange geschiedenis in het produceren van modelschepen, en hopelijk zal die geschiedenis voortduren. Om al deze schepen bij te houden, heb ik een Brickset Bricklist gemaakt met alle sets die in dit artikel worden genoemd: Model Ship Sets. En totdat LEGO met hun volgende modelschip komt, kijk ik ernaar uit om te zien wat jullie allemaal bouwen voor onze eigen nautische wedstrijd.

  • Investeren in LEGO... interessant of beter toch niet? (deel 1)

    LEES MEER 
  • Maak kennis met LEGO® Tycoon: Tilted Towers

    LEES MEER 
  • De LEGO Groep roept leveranciers op om te streven naar 0 uitstoot

    LEES MEER 
  • Waarom heeft deze LEGO set 1138 Steentjes?

    LEES MEER 
  • LEGO Fortnite Samurai Darth Vader???

    Plaats een afbeelding bij stukken tekst om de aandacht op je gekozen product, collectie of blogpost te richten. Voeg details over beschikbaarheid en stijl toe of plaats een productrecensie.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD