Beleggen in LEGO: Vergeet goud: onderzoek zegt dat investeren in Lego-sets meer geld zal opleveren
Share
Beleggen in LEGO:
Hoewel sommige mensen goud, sieraden, kunst, wijn of antiek op de lange termijn als goede investeringen beschouwen, daagt een nieuwe studie dat idee uit en presenteert een uniek en lucratiever alternatief: Lego-sets. Ideaal voor de verzamelaars van LEGO!
LEGO verzamelen loont
Economen van de Higher School of Economics in Rusland hebben ontdekt dat de marktprijzen van gepensioneerde Lego-sets die op de secundaire markt worden verkocht, jaarlijks met minstens 11% stijgen, wat hoger is dan het gemiddelde rendement van goud, grote aandelen, obligaties en alternatieve investeringen. Voor hun studie analyseerden de auteurs de prijzen van 2.322 ongeopende Lego-sets van 1987 tot 2015 en informatie over primaire verkopen en online veilingtransacties.
De studie zal worden gepubliceerd in het januarinummer van Research in International Business and Finance.
"We zijn gewend te denken dat mensen sieraden, antiek of kunstwerken kopen als investering", zegt Victoria Dobrynskaya, hoogleraar economie en financiĆ«n aan HSE en co-auteur van de studie, in een nieuwsartikel van de universiteit. āEr zijn echter ook andere opties, zoals speelgoed voor verzamelaars. Op de secundaire LEGO-markt worden tienduizenden deals gesloten. Zelfs als we rekening houden met de kleine prijzen van de meeste sets, is dit een enorme markt die niet zo bekend is bij traditionele investeerders.ā
Schaarste laat de prijzen stijgen
De onderzoekers geven enkele redenen om te verklaren waarom mensen veel geld betalen voor Lego. Een belangrijke factor is misschien het kleine aantal geproduceerde sets en het beperkte aantal mensen dat hun Lego wil verkopen nadat ze ze hebben gekocht. Bovendien maakt LEGO sinds de jaren zestig Lego en heeft het een legioen nostalgische volwassen fans verzameld die waarde hechten aan oudere sets.
Ā
Ā