Investeren in LEGO deel 1

Met genoegen presenteren we een korte serie over LEGO-investeringen waarin we zullen proberen kwantitatief antwoord te geven op de eeuwige vraag: "Is LEGO een betere investering dan goud?"


1. Inleiding

Aandelen, obligaties, goud, kunst
 & LEGO?

In december 2021 publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel met de kop ‘Investeren in LEGO kan ‘lucratiever zijn dan goud’. Het berichtte over het werk van Victoria Dobrynskaya, universitair hoofddocent aan de faculteit Economische Wetenschappen van HSE. Het onderzoek concludeerde dat het jaarlijkse rendement van investeren in LEGO 11% per jaar was (8% in reĂ«le termen) op basis van een steekproef van 2.322 LEGO-sets over de periode van 1987 tot 2015.

 

Dit is een indrukwekkend rendement en volgens het onderzoek is het een ‘sneller en beter rendement dan goud, aandelen, obligaties, postzegels en wijn’. Maar voordat u uw Tesla-aandelen verkoopt, uw voorraad goudstaven verzilvert of uw verzameling goede vintage wijnen weggooit (of misschien drinkt?) om te herinvesteren in LEGO, laten we eens nader bekijken wat er werkelijk aan de hand is.


2. Het "uit het assortiment" Sets-monster (2005 tot 2021)

Steekproefgrootte

Het voorbeeld dat we gekozen hebben om te analyseren bestaat uit elke LEGO-set met 500 of meer onderdelen die tussen 2005 en 2021 met pensioen is gestuurd (afkomstig van Brickset). Vervolgens hebben we de gemiddelde verkoopprijs voor nieuwe sets van BrickLink verkregen, die alle verkopen over een periode van 6 maanden tot september 2022 omvat.

Er zijn enkele voor- en nadelen aan het gebruik van BrickLink-prijsgegevens. Het belangrijkste nadeel is, anekdotisch gezien door het bekijken van YouTube-video's over beleggen, dat verkopen op eBay of Amazon een hogere verkoopprijs kan opleveren.

Het zou interessant zijn om van LEGO-investeerders te horen die op meerdere platforms verkopen en een indicatie kunnen geven van de verkoopverdelingen en eventuele verschillen in rendementen. Maar voor nu profiteert BrickLink van een zeer grote steekproefomvang van verkopen. Het vermeldt ook verkoophoeveelheden, wat betekent dat we enkele nuttige schattingen van vraag en aanbod kunnen maken, wat niet mogelijk is op andere platforms.


In totaal zijn er tussen 2005 en 2021 911 LEGO-sets uit de handel genomen (met 500 onderdelen of meer). In 2005 werden slechts 19 sets uit de handel genomen, en in 2021 zijn dat er 98. 85 sets zijn uitgesloten vanwege onvoldoende verkoopgegevens, waardoor de totale steekproefomvang op 836 sets uitkomt.


De prestatie

De volgende cijfers zijn in pond sterling (sorry!). Echter, pond sterling is niet zo heel ver van pariteit met de Amerikaanse dollar en euro, dus de vergelijking zou niet al te moeilijk moeten zijn en het is het percentage rendement waar we ons op zullen richten.

Van onze steekproef van 826 sets werden er 16.200 verkocht op BrickLink in 6 maanden, wat een omzet van ÂŁ 2,7 miljoen opleverde. Gemiddeld werden sets verkocht voor 54% meer dan hun oorspronkelijke verkoopprijs.

Dat ziet er in eerste instantie vrij goed uit. Een gemiddeld rendement van 54% in zo'n grote steekproef laat consistentie zien in de prijsstijgingen na pensionering. 54% vertegenwoordigt echter het totale rendement en maakt geen onderscheid tussen wanneer de sets werden gekocht. De verkoop had kunnen zijn:

  • Een set uit 2005 waarbij een rendement van 54% over 17 jaar ‘niet geweldig’ is

  • Een set uit 2014 waarbij een rendement van 54% over 8 jaar ‘niet geweldig, niet verschrikkelijk’ is

  • Een set uit 2021 waarbij een rendement van 54% over 1 jaar ‘absoluut fantastisch’ is


We zullen dit tijdsaspect corrigeren en hieronder een jaarlijks rendement berekenen.

Grootte van de secundaire markt

Ook al omvat onze steekproef geen Amazon-verkopen, eBay-verkopen of verkopen van kleinere sets, het is nog steeds nuttig om het te vergelijken met de algehele markt voor LEGO-producten. De LEGO Group boekte in 2021 een omzet van 55,2 miljard kr, wat neerkomt op 6,2 miljard pond (tegen de wisselkoersen van september 2022 toen deze berekeningen werden uitgevoerd). De jaarlijkse marktwaarde voor onze steekproef is (2,7 miljoen pond x 2) = 5,5 miljoen pond, wat slechts 0,08% van de omzet van de LEGO Group vertegenwoordigt, in feite een afrondingsfout.

Toegegeven, ons voorbeeld is niet compleet, maar zelfs als we ervan uitgaan dat het vier keer zo groot is, zou het nog steeds slechts 0,3% vertegenwoordigen. Bovendien is de totale omvang van de LEGO-markt groter dan de omzet van The LEGO Group, omdat het geen rekening houdt met de marge die andere retailers maken die LEGO-producten verkopen, zoals Amazon, Walmart en de rest.

ÂŁ 5,5 miljoen is wereldwijde omzet, en de meeste LEGO-investeerders zullen beperkt zijn tot het doorverkopen van hun sets in hun eigen land of regio. Als het verkoopprofiel van de secundaire markt overeenkomt met het verkoopprofiel van The LEGO Group, zou ons voorbeeld van ÂŁ 5,5 miljoen als volgt worden gesplitst:

  • ÂŁ2,2m (42%) – Europa, Midden-Oosten en Afrika

  • ÂŁ2,1m (40%) – Amerika

  • ÂŁ0,8m (18%) – AziĂ« en Pacific

 

Wat betekent dit allemaal? Vergeleken met de hierboven genoemde mainstream-investeringen (goud, aandelen, obligaties, etc.) is de secundaire markt extreem niche. Er zullen in de nabije toekomst geen hedgefondsen zijn die willen diversifiëren in oude LEGO-sets, omdat het gewoon niet schaalbaar is.

Ik weet uit online video's op YouTube dat er mensen zijn die fulltime hun brood kunnen verdienen met de verkoop van LEGO. Toch neem ik aan dat ze in de minderheid zullen zijn en dat de meesten meer zullen investeren voor het plezier ervan: een beetje extra geld verdienen om hun hobby te financieren.


 3. Return on Investment

Aanpassen aan de werkelijke omstandigheden

Return on Investment (ROI) is een relatief eenvoudige maatstaf die wordt gebruikt om de prestaties van verschillende investeringsklassen te vergelijken, gemeten als een jaarlijkse percentagestijging (of daling als je pech hebt). Om onze cijfers beter te laten aansluiten bij de rendementen die LEGO Investors in de praktijk behalen, ga ik twee aanpassingen doen.

Ten eerste is het waarschijnlijk dat LEGO Investors hun aankoop zo timen dat ze korting krijgen en zijn uitgegaan van een gemiddelde korting van 20% op de RRP die van Brickset is verkregen. Ten tweede ben ik ervan uitgegaan dat 15% van de verkoopprijs wordt afgetrokken in de vorm van platformkosten en andere diverse kosten.

In dit stadium ga ik geen aanpassingen doen voor de tijd die eraan is besteed of de opslagkosten. Maar opslag is duidelijk een groot probleem en zelfs als er geen extra kosten zijn, is er de opportuniteitskost van het niet kunnen gebruiken van die ruimte voor andere activiteiten.


Return on Investment Resultaten

Voor de 16.200 individuele sets (units) die in de 6 maanden tot september 2022 via BrickLink zijn verkocht, bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement op de investering 11,7%.


Deze resultaten zijn uitzonderlijk sterk en het is moeilijk om een ​​consistente ROI van 11,7% te leveren op traditionele investeringen zonder risico's te nemen die de meeste conservatieve investeerders onacceptabel zouden vinden. Wat het meest verrassend is, is dat de ROI opmerkelijk consistent bleef in alle jaren (onthoud dat het jaar is waarin de set werd stopgezet, niet wanneer deze werd verkocht).

De verdeling van verkochte eenheden is ook het benadrukken waard. 41% van de verkopen kwam van sets die in 2020 en 2021 werden stopgezet, wat aangeeft dat een aantal investeerders snel hebben verkocht en hun rendement binnen 12 tot 24 maanden na de eerste aankoop hebben vastgelegd. 11,7% komt ook overeen met de 11% die werd gepubliceerd in de studie van Victoria Dobrynskaya (die ongetwijfeld gedetailleerder en wetenschappelijker was dan de mijne), dus dat geeft extra validiteit aan de resultaten (oef, dat neem ik!).


Top Presteerders

Het doel van dit artikel was niet om naar individuele sets te kijken of beleggingstips te geven, maar om een ​​onbevooroordeelde beoordeling van 'LEGO Investing' uit te voeren. Gezien de schat aan informatie in mijn spreadsheet, dacht ik echter dat u het misschien interessant zou vinden om te kijken naar de Top 20 sets die in 2020 of 2021 met pensioen zijn gegaan. Zijn er recente aankopen verschenen?


‘Leugens, vervloekte leugens en statistieken’ (Benjamin Disraeli)

Voordat we het rendement van 11,7% vergelijken met andere gangbare investeringen, wil ik benadrukken hoe gemakkelijk het voor organisaties is om groeicijfers te manipuleren als ze dat willen. Het komt allemaal neer op het kiezen van je startpunt. Het volgende voorbeeld bekijkt de S&P 500-index tussen 2000 en 2022.

Als ik het rendement van de S&P 500 er relatief zwak uit wil laten zien, zou ik een startpunt kiezen vlak voor de financiële crisis van 2008 en de daaropvolgende marktinstorting, wat een ROI van 6,0% per jaar zou opleveren. Als het echter in mijn belang is om de S&P 500 er zo sterk mogelijk uit te laten zien, zou ik een startpunt kiezen dat slechts 18 maanden later ligt en een groei van 13,4% per jaar oplevert over een periode van 13,5 jaar. Disraeli had gelijk, want het verschil tussen de twee is gewoonweg verbijsterend.

Deze truc wordt regelmatig gebruikt in de nieuwsmedia, bedrijfsverslaggeving en politiek. Houd het gewoon in de gaten de volgende keer dat u een trendgrafiek of groeipercentage in het nieuws ziet. Om deze vertekening hier te elimineren, heb ik 1 september 2004 gekozen als mijn startpunt, halverwege de recessie van begin 2000 en de financiële crisis van 2008, wat ons een behoorlijke periode van 18 jaar geeft.


Junk Bond-handelaar

We zeggen meteen dat we deze grafiek niet mooi vind. Het is niet zo dat de informatie onjuist is of is gemanipuleerd om een ​​bevooroordeelde positie te tonen. Dat is niet zo, de cijfers kloppen. We vinden het niet mooi omdat het LEGO Investing een 'valse gelijkwaardigheid' geeft. Wanneer we het samenvoegen met de andere investeringen, zeggen we in feite dat ze vergelijkbaar zijn (omdat we ze vergelijken!), maar er is duidelijk vrijwel geen vergelijking mogelijk.

Niet alleen is de markt voor gepensioneerde sets relatief gezien minuscuul, maar LEGO-investeringen vereisen zowel tijd als ruimte, wat kosten met zich meebrengt (de kosten zoals die voor "VOORRAAD" bij ons: Ruimte, Rente, Risico en reparatie).

De andere vereisen slechts een klik op een knop en je eigendom wordt opgeslagen op de server van een financiële instelling, niet in je kelder of logeerkamer (tenzij je een paar goudstaven onder de vloerplanken hebt verstopt).

Image by Maciejbledowski, via Envato Elements

We zouden ook niet willen dat iemand die niet bekend is met 'LEGO Investing' hiernaar kijkt en denkt dat we het promoten boven de andere investeringen. Dat willen we absoluut niet. Dat gezegd hebbende, denken we dat deze uiteenzetting nog steeds waarde heeft. Het heeft ons een goed inzicht gegeven in hoe LEGO-beleggers presteren, en we moeten een beetje begrijpen hoe groot de markt is.

Voor ons persoonlijk zorgen de cijfers ervoor dat we me iets minder schuldig voelen als we prive geld uitgeven uitgeef aan LEGO. Als je er goed voor zorgt, staat je geld nog steeds op je plank, in tegenstelling tot een etentje, streamingabonnement of vakantie waarbij je, als het geld eenmaal is uitgegeven, het uitgegeven blijft en je alleen met herinneringen achterblijft (en soms een kater).

Heeft deze oefening ons ervan overtuigd om een ​​LEGO-belegger te worden? Ja, want 11,7% is een heel goed rendement, maar de benodigde tijd, de opslagimplicaties en het gedoe van het omgaan met rendementen en veeleisende klanten is misschien niets voor jou.


Volgende keer

We hebben er echt van genoten om dit samen te stellen en als je nog steeds leest, kunnen we je alleen maar complimenteren dat je het tot hier hebt gered en iwe hogen dat je iets interessants hebt gevonden.

Maar deze analyse is nog niet voorbij, we hebben een deel 2 nodig. Ondanks de grote steekproefomvang van meer dan 800 sets, zit er nog steeds een onderliggende bias in de steekproef die gewoonweg niet kan worden verwijderd.

De steekproef is misschien uitstekend in het meten van de rendementen van sets die zijn verkocht, maar helaas besteedt deze helemaal geen aandacht aan de sets die niet worden verkocht. Ondanks een gezond rendement van 9,5% voor sets die in 2021 met pensioen gaan, worden bijvoorbeeld twee derde van deze sets (67 van de 96) momenteel met verlies verkocht. En als je wat dieper graaft, is het duidelijk dat er een groot probleem is met overaanbod.

Image by rawf8, via Envato Elements

In deel 2 gaan we rendementen in dit artikel ‘op de proef stellen’ en proberen een beter begrip te krijgen van de kwetsbaarheid die niet direct duidelijk is in de hier verstrekte analyse. We zullen ook ‘Inventory Turnover’ introduceren, een metriek waarvan we denken dat zowel LEGO-investeerders als BrickLink-onderdelenverkopers deze nuttig zullen vinden, en laten zien hoe deze eenvoudig kan worden berekend met behulp van gegevens van BrickLink.

Drink dus nog niet die vintage Sauvignon Blanc uit 1981 – LEGO is misschien niet zo’n goede investering als het lijkt


  • Investeren in LEGO... interessant of beter toch niet? (deel 1)

    LEES MEER 
  • Maak kennis met LEGOÂź Tycoon: Tilted Towers

    LEES MEER 
  • De LEGO Groep roept leveranciers op om te streven naar 0 uitstoot

    LEES MEER 
  • Waarom heeft deze LEGO set 1138 Steentjes?

    LEES MEER 
  • LEGO Fortnite Samurai Darth Vader???

    Plaats een afbeelding bij stukken tekst om de aandacht op je gekozen product, collectie of blogpost te richten. Voeg details over beschikbaarheid en stijl toe of plaats een productrecensie.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD