Ignorer et passer au contenu

Waarom is de huid van minifiguren geel?

LEGO heeft de gele kleur gekozen om geen specifieke etniciteit aan te geven in sets zonder specifieke personages. Met deze neutrale kleur kunnen fans de Minifiguren zelf een rol toewijzen. In sommige sets, die bijvoorbeeld een film thema hebben, willen we de personages zo authentiek mogelijk weergeven. Sommige figuren zullen daarom in bepaalde etnische rollen worden weergegeven zodat ze trouw blijven aan hun personage in de film. mini poppetjes

Geen ongelijkheid

Raciale ongelijkheid, het niet respecteren van de geaardheid van een ander, niet dezelfde rechten voor mannen en vrouwen en ga zo maar door. Het zijn onderwerpen waar vandaag de dag vaak verhitte discussies over ontstaan. LEGO was er als bedrijf al vroeg bij om raciale of etnische afkomst zo min mogelijk in hun producten terug te laten komen. In dit artikel gaan we in op waarom LEGO Minifigures geel zijn, maar in enkele gevallen wel van een huidskleur zijn voorzien.
LEGO building figure from 1974, stage extra from 1975 and minifigure from 1978

Voordat de klassieke Minifig door LEGO geproduceerd werd, waren er twee voorgangers. De eerste waren de LEGO Building Figures uit 1974. Deze figuren moest je letterlijk opbouwen, waarna je er een hoofd op kon bevestigen. Een jaar later maakten de allereerste Minifigures hun intrede. Het was niet de Minifig zoals we die vandaag de dag kennen, maar een iets andere variant die maar enkele jaren geproduceerd is. Deze figuren bestonden uit een lijf en benen, maar zonder armen. Deze figuren worden ook wel eens HIP-figures genoemd (Hands in Pockets). Wel bevatten ze een hoofd met klassieke uitdrukking.

Early-prototypes-and-first-police-minifigure

Jens Nygaard Knudsen is een belangrijk onderdeel geweest binnen The LEGO Group. Met name vanaf de zeventigerjaren is zijn invloed goed te merken. Hij was tevens de man die verantwoordelijk was voor de Minifigure zoals we die vandaag de dag kennen. De Minifigures maakten hun intrede in 1978. De karakteristieke figuren zijn ontworpen om de speelmogelijkheden te bevorderen en een rollenspel mogelijk te maken. Een missie waar The LEGO Group duidelijk in geslaagd is.

Waarom LEGO Minifigures geel zijn

LEGO Minifigure productie

Terwijl de nadruk lag op rollenspel, was er één enorm belangrijk aspect waaraan de figuren moesten voldoen. Dat was dat het voor iedereen, ongeacht afkomst, ras of kleur, mogelijk moest zijn zichzelf in de rol van een specifiek figuur te kunnen plaatsen. Om dit te bewerkstelligen, heeft men besloten de figuren van een geel hoofd te voorzien.

Waarom geel? Om de simpele reden dat er niemand op de wereld rondloopt met een gele huidskleur. Indertijd konden kinderen wel het mannelijke of vrouwelijke geslacht benadrukken. Dit werd beperkt tot een haar-element waardoor het duidelijk werd dat het figuur vrouwelijk was. Om mannelijke figuren uit te beelden was je gebonden aan hoofddeksels zoals petten en hoeden. Een jaar na de lancering van de Minifigures werd het eerste haar-element uitgebracht voor mannelijke figuren. Uiteraard was het een vrije keuze de elementen te gebruiken. LEGO was er dus vroeg bij raciale ongelijkheid te voorkomen.

Niet enkel meer geel

Waarom LEGO Minifigures geel zijn

De gele hoofdjes waren ruim 26 jaar lang de standaard. Zelfs toen LEGO de licentie van o.a. Star Wars te pakken kreeg, werden de Minifigs nog een flinke tijd voorzien van een geel hoofd. In 2004 kwam hier een einde aan. Dit was niet omdat LEGO de gele kleur zat was of een bepaalde etnische afkomst wilde benadrukken, maar om de simpele reden de karakters van bepaalde licenties beter tot hun recht komen in de huidkleur die ze hebben in films, series, enzovoort.

Dit heeft een positieve werking gehad op het personaliseren van Minifigures voor LEGO fans. Voor wie een donkere huidskleur heeft, kan nu een gekleurd hoofdje gebruiken. Hetzelfde geldt uiteraard voor andere huidskleuren. De komst van hoofdjes in andere kleuren biedt mogelijkheden tot het personaliseren, maar LEGO blijft dit enkel doen bij overeenkomsten uit licenties. De normale Minifigures zullen gele hoofdjes toegewezen krijgen. Het doel van de gele hoofdjes zoals die in zeventiger jaren door LEGO is bepaald, blijft dus ongewijzigd.

Meer diversiteit

LEGO is enorm vooruitstrevend als het gaat om diversiteit. Dit spreken ze uit door mensen aan te nemen vanwege hun kwaliteit en niet hun geloof, geaardheid, nationaliteit, huidskleur enzovoorts. Tevens proberen ze de sets diverser te maken. Zo heeft het bedrijf een aantal jaren geleden een Minifigure in een rolstoel geïntroduceerd. Dit werd wereldnieuws, want voor het eerst kregen mensen die aan een rolstoel gebonden waren, de mogelijkheid zichzelf als karakter in een bouwwerk of stad te verwerken. Vrouwen kregen een grotere rol in LEGO sets en niet langer waren beroepen zoals brandweerlieden, politieagenten en bouwvakkers voornamelijk mannen, maar werden deze beroepen ook door vrouwelijke Minifigures uitgevoerd. Er zijn zelfs Minifigure-baby’s geïntroduceerd.

Nog een voorbeeld van meer diversiteit is het huwelijksbedanksetje van 2020. Dit setje bestond niet langer uit twee Minifigures in de vorm van een man of vrouw, maar uit twee losse bouwbare BrickHeadz. Hierdoor kan de keuze gemaakt worden voor een heterokoppel, twee mannen of twee vrouwen en een lichte of donkere huidskleur. Hoewel de diversiteit verbeterd wordt, blijven de gele hoofdjes in normale sets de boventoon voeren en hebben fans de keuze hoe ze zichzelf uit willen beelden. Het blijft immers een “System of play” en iedereen “speelt” op zijn of haar eigen manier.

 

 

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD