Waarom de Concorde een technisch wonder is

Op 2 maart 1969 koos de legendarische Concorde voor het eerst het luchtruim.

Dit vliegtuig met iconisch design kon uitpakken met prestaties die zijn tijd ver vooruit waren.

Hoe snel was de Concorde? Met een opstijgsnelheid van ca. 400 km/u en een kruissnelheid van ca. 2150 km/u (ongeveer twee keer zo snel als normale passagiersvliegtuigen vandaag) kon de Concorde in iets minder dan drie en een half uur van Londen naar New York vliegen. Andere vliegtuigen hadden daar toen gemiddeld ongeveer acht uur voor nodig.

De Concorde in 1967 tijdens zijn eerste vlucht, boven Parijs. Foto met dank aan: Photos Airbus Heritage France

In het verleden hebben we met LEGO® Icons al enkele van de meest indrukwekkende technische hoogstandjes ter wereld gevierd, dus vonden we het hoog tijd om ook 's werelds beroemdste passagiersvliegtuig in de kijker te plaatsen.

Nu de LEGO® Icons Concorde binnenkort het luchtruim kiest, vroegen we senior designer Milan Madge wat dit vliegtuig zo uniek maakt.

Gebouwd voor snelheid

"Er zijn heel wat redenen waarom de Concorde een bijzonder vliegtuig is", aldus Milan. Zelfs als je je niet bewust bent van de techniek erachter, ken je ongetwijfeld het slanke, gestroomlijnde silhouet dat meteen opvalt. Het is een echt designicoon."

Ondanks zijn unieke look was het oorspronkelijke ontwerp van de Concorde niet gericht op vorm maar op prestaties. En voor de ingenieurs betekende dat maar één ding: snelheid.

"Daar zorgen de vier enorme Olympus-motoren onder de vleugels voor", gaat Milan verder. "Ook in de LEGO set zijn alle verschillende luchtinlaten en -uitlaten aanwezig."

Foto uit 1977 van de luchtinlaat van Concorde 212. Foto met dank aan: Photos Airbus Heritage France

 

Om supersonische snelheden te bereiken, heb je een ongelooflijk gestroomlijnd vliegtuig nodig. En om met zo'n gestroomlijnd toestel te kunnen landen, is de hangende neus bedacht.

 

Nabouwen van een icoon

Milan legt uit dat zelfs de hangende neus een functionele beslissing was.

 

"Als de landing met een rechte neus wordt ingezet, kunnen de piloten de landingsbaan niet zien door de lengte van de neus en de scherpe naderingshoek. Daarom is de neus kantelbaar."

 

De Concorde tijdens een testvlucht in november 1970. De hangende neus is duidelijk zichtbaar. Foto met dank aan: Photos Airbus Heritage France

En als je aan de Concorde denkt, denk je natuurlijk ook meteen aan zijn iconische vleugels.

Deze vorm wordt een deltavleugel genoemd, naar de Griekse letter delta (Δ).

"We hebben heel wat tijd besteed aan de vleugel", vertelt Milan. "Het hele middengedeelte van het vliegtuig is zijwaarts gebouwd, dus hebben de noppen op de stenen niet hun gebruikelijke oriëntatie. Dit gaf ons de mogelijkheid om een erg solide vleugel te maken en het LEGO model een gladde onderkant te geven."

Het is belangrijk omdat de onderzijde van het model zichtbaar is wanneer het op de displaystandaard staat.

Milan en zijn team besteedden bijna net zoveel aandacht aan hun ontwerp als de ingenieurs van de echte Concorde, ook aan de standaard.

"We wilden dat de standaard het idee zou geven dat de Concorde gewichtloos is. Daarom kozen we voor een dunne, wat gebogen standaard en een nieuw vormgegeven naamplaatje met messinglook."

Doordat de vleugel zo dun is, was het ook een uitdaging om het landingsgestel te integreren.

"We wilden het model een landingsgestel geven, maar het gestel bleek dikker te zijn dan de vleugel."

Gelukkig kwam Milans ervaring – hij ontwierp ook de LEGO NASA Space Shuttle Discovery, een ander technisch hoogstandje – hier goed van pas.

"De ervaring die ik opgedaan heb tijdens het ontwerpen van de Space Shuttle heeft veel geholpen. Voor de Concorde wilden we een mechanisme dat het landingsgestel zowel zou kunnen laten zakken als intrekken."

Hiervoor moesten Milan en zijn team een constructie ontwerpen die bijna even lang is als de set (ca. 105 cm) en die de drie landingsgestellen met verschillende snelheden kan laten zakken. Dit alles moest in de zeer smalle romp passen, zonder daarbij het interieur te hinderen.

Het interieur van de LEGO Icons Concorde.
Binnenin de echte Concorde. Foto met dank aan: Photos Airbus Heritage France

Toen we Milan vroegen hoe ze daarin geslaagd zijn, moest hij toch even lachen.

"Met veel vallen en opstaan!"

We zullen niet nog meer verklappen, want je moet dit model bouwen om het te kunnen geloven. De afmetingen van deze set (ca. 105 cm lang en ca. 43 cm breed) alleen al zeggen genoeg. De LEGO Icons Concorde is zelfs zo technisch dat we hem hebben toegevoegd aan onze lijst met meest uitdagende sets voor volwassenen.

De snelste in je LEGO® verzameling

 

Milan en zijn team hebben tientallen variaties van het model ontworpen, vaak met de hulp van het Airbus Heritage Team, dat toegang heeft tot alle Concorde-archieven.

Samen hebben ze een waarheidsgetrouw model gemaakt met een kantelbare hangende neus, een werkend landingsgestel, een intrekbaar staartwiel en deltavleugels met beweegbare elevons of scharnierende boven- en onderroeren.

Of je nu geboeid bent door de Concorde of gewoon een fan bent van mooi design, deze supersonische nieuwe set is een echte must have.

AIRBUS and CONCORDE are registered trademarks of Airbus.

NIEUWSTE LEGO SETS

VOOR JOU GESELECTEERD